Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je největší bohatství každého národa?

Co je největší bohatství každého národa: A) zlato/peníze, B) průmysl/technologie, anebo C) lidé? Odpověď: národ plný chytrých a podnikavých lidí představuje opravdové bohatství každé civilizace, bez ohledu na stupeň technologické vyspělosti a současnou finanční situaci. Ptám se proto, jak chce český stát prosperovat, když snižuje investice do školství a vědy?

zaachi.com

Karel Havlíček Borovský řekl:
"Jsou toliko dvě strany politické na světě: strana poctivých a strana nepoctivých; poznáte a rozeznáte je podle toho, kterak školství podporují."

 

Školské systémy předávají mladým lidem potřebný objem znalostí, aby se mohli uplatnit na trhu práce. Tito vyškolení lidé pak mezi sebou soutěží, aby v konkurenci obsadili co možná nejlépe placené pracovní místo. Co se stane, když ten systém, který je vyučuje, se postupem času stane zastaralým a nesplňuje požadavky moderní doby? Tak i lidé vyškoleni tímto systémem budou nekvalitní. České školství je přímý potomek tzv. pruského systému, který měl zajištovat co nejvíce nových branců do armády, kteří se během velmi krátké doby měli naučit základní bojové záležitosti a mohli být co nejdříve použiti v boji. To je ovšem systém 18.století.

 

Nyní máme 21.století a kvalita nyní určuje úspěch, nikoliv kvantita. Pokud bude české školství nadále chrlit 100 tisíc maturantů každý rok bez alespoň základních znalostí finanční gramotnosti, etiky a ekologie, ocitneme se jednoho krásného dne v takových problémech, že ani nebudeme vědět, jak se jmenujeme.

 

Hlavním důvodem prosperity v demokratických zemích (všimněte si, že neříkám západních) jsou investice do vědy, výzkumu a školství, které představují prioritou především v dnešní kritické době stále nekončící finanční krize. Nesmírně mě mrzí, že tahle v podstatě velmi jednoduchá věc není v Čechách uskutečňována. Investice do vědy a vzdělanosti jsou prostě ty nejlepší, protože mají nejlepší návratnost, jedná-li se ovšem o dlouhodobou návratnost. Jenomže takováto investice promění celé prostředí a zlepší i prostředí pro podnikání. Pokud bych to chtěl shrnout do jedné věty, pak bych řekl: "Kvalitní a moderní vzdělávání je přímo úměrné budoucímu úspěchu celého státu." Bohužel se to nedá jednoduše vyřešit tím, že bychom začali do školství nalévat 10-ti násobek více peněz, než kolik do něj plynulo nyní. To by jen vytvořilo další problémy (korupci, krádeže státního majetku atd.)

 

Hrozně mne mrzí, že se plýtvá potenciálem, který tu byl a je dán českou rodinou, která je oproti zbytku světa velmi chytrá a inovativní. Myslím, že český národ má ten potenciál ohromný, jen mít někoho v čele Ministerstva školství, kdo si ho uvědomí.

 

Nedávno jsem na internetu našel pěkný článek, který tímto doporučuji k přečtení:

Žádné škrty, ale naopak další investice do školství !

Chtěl bych vás ujistit, že máte plnou podporu Education International (EI) ve vašem úsilí hájit vzdělávací systém v České republice před škrty ve veřejných výdajích. EI opakovaně konstatuje, že snižování výdajů na školství je velmi krátkozrakou reakcí na výzvy, které jsou globální hospodářskou krizí předkládány národním ekonomikám. V této době by měly vlády nahlížet na výdaje na vzdělávání jako na investice do budoucnosti.

Nejlepší odpovědí na krizi je investovat do školství, do výuky dětí a mladých lidí, do rekvalifikací a zvyšování kvalifikace těch, kteří se ocitli bez práce.
Necitlivá opatření, jako jsou plošné škrty ve výdajích, mohou snížit rozpočtový deficit v krátkém období, ale nejsou dlouhodobým řešením a mohou ohrozit kvalitu současných služeb. Tato opatření brání ve zlepšování služeb, jako je vzdělávání, které může významně přispět k obnově hospodářské stability a růstu. Kvalita služeb se bude ještě zhoršovat, pokud budou ve veřejné finanční rezervě uskutečněny další škrty. Vláda České republiky by měla být upozorněna, že další investice do vzdělání a ochrana výdajů na vzdělávání jsou součástí programů hospodářského oživení některých světových významných ekonomických mocností, včetně federálních vlád USA a Austrálie.

 

 

 

==============================

Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na urážlivé komentáře reagovat nikdy nebudu.

Autor: David Rektorys | pondělí 24.5.2010 8:22 | karma článku: 12,00 | přečteno: 909x
  • Další články autora

David Rektorys

10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu

Reaguji na infografiku na téma 10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu, k nalezení zde http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/04/10-zpusobu-jak-zvysit-prijmy-statu/. Rád bych popsal, proč si myslím, že téměř nic ze zmíněného doopravdy nepomůže.

5.1.2012 v 9:17 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Ekonomika

David Rektorys

Recenze knihy "Čtyřhodinový pracovní týden"

Dnes zveřejňujeme recenzi na knihu, kterou máme mezi "Doporučenými". A to zcela právem. Kniha Tima Ferrisse je totiž takovým druhým "Bohatým tátou" Roberta Kiyosakiho. Nabízí revoluční myšlenky, jak se v dnešním pracovním a podnikatelském světě nezbláznit a být úspěšný. Překvapivě je kniha vyvážená a opravdu pomůže jak klasickým zaměstnancům, kteří chtějí pracovat pro nějakou velkou korporaci, tak i novátorským podnikatelům, kteří chtějí změnit svět.

12.9.2011 v 9:04 | Karma: 12,27 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Zemřel další český hrdina Ctirad Mašín

Smutný den pro český národ. Jeden z jeho nejvýznamnějších hrdinů posledních let, opravdový bojovník proti komunismu a nesmírně odvážný člověk Ctirad Mašín prohrál svou poslední bitvu o vlastní zdraví. Po dlouhém zápase s leukémií bohužel podlehl, aniž by se kdy vrátil do země, pro kterou byl ochoten obětovat vlastní život. Čest jeho památce!

15.8.2011 v 8:10 | Karma: 21,46 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Svět se zbláznil!

Obvykle dávám svoje názory na různé události jen jako krátké komentáře na Facebook, ale dnes jsem toho objevil tolik, že se asi fakt už celý svět zbláznil. Co mám konkrétně na mysli?

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.