Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda chce, aby za volantem umíralo více mladých lidí

Jinak si to prostě neumím vysvětlit. Mám vlastní zkušenost s touto problematikou z Nového Zélandu, kde kromě plnohodnotného řidičáku máte možnost získat i tzv. "Restricted Driving licence" (neboli "omezený" řidičák). Ten umožňuje řídit nezletilému, pokud s ním jede jeho zákonný zástupce (rodič). Jak to ale pak vypadá v praxi?

rs.reality-show.net

Teenageři prostě jezdí sami. Protože "už řídit umí", tak přece nenechají svůj mladý rozlet a vývoj brzdit nějakými "stupidními" zákony. Jedeme z párty? V pohodě. Nestíhám do školy? Autem jsem tam hned. V článku "Řídit auto by mohli už i nezletilí, vláda přemýšlí o řidičáku od 17ti let" příznivci argumentují tím, že prý mladí řidiči se tak více "vyjezdí" a budou pak méně nebezpeční, než když absolvují jen dvacet hodinových jízd v autoškole. Tak já říkám, místo téhle kraviny raději zvyšte počet povinných hodinových jízd v autoškole! Tam alespoň je člověk, který během jízdy studenta sleduje provoz a hlavně má možnost auto "zadupnout" vlastními pedály. To rodič na sedadle spolujezdce nemá, rovněž ho nepokárá za chybu a často také vůbec nesleduje provoz.

 

Podle mne je nejlepší "pojistkou" proti umírání nezletilých řidičů za volantem fakt, že prostě jezdit s autem neumí. Nastoupí, otočí klíčem, chcípne jim to. Tím, že někomu dáme do rukou schopnost řídit auto, pak mu také dáváme naši důvěru s tím, že bude jezdit zodpovědně a nebude ohrožovat ostatní. Bohužel to ale často dopadá přesně naopak - k zodpovědnosti má většina mladých velmi daleko. Toto paradoxně platí i o držení zbraní, jen se podívejte na Američany. Čím více nezletilých a zbrklých řidičů (držitelů zbraní), tím více mrtvých. Jednoduchá rovnice o přímé úměrnosti.

 

Takže si dovolím takovou prognózu: pokud bude schválen nějaký podobný zákon z pera poslance a dopravního experta Stanislava Humla, který má vládě dodávat návrhy na změny silničního zákona, pak je to pan Huml, kdo je přímo zodpovědný za zvýšenou úmrtnost mladých lidí na silnicích. Protože jim k tomu dal právní prostředek a také upřímně (a teďka budu rýt do vlastních řad), spousta z mladých řidičů prostě nemá rozum (a zkušenosti). Myslí si, že s autem zastaví na metru stejně jako chodec. Myslí si, že "to nějak zvládnou". Bez ohledu na to, jestli vedle něj sedí jeho rodič, často jde o zlomky vteřiny (zvláště pak na křižovatkách) - pokud člověk zareaguje špatně nebo pozdě, často to končí smrtí.

 

Je na rozumných politicích, aby věděli, od kdy je člověk zodpovědný natolik, abychom mu dali do rukou zbraň hromadného ničení. Ano, čtete správně, hromadného ničení. Jen tak schválně se podívejte na statistiku, kolik v minulém roce umřelo v ČR lidí, kteří byli zastřeleni a kolik bylo těch, kteří zemřeli na následky bouračky (ať už jako řidič, nebo chodec a další účastník dopravního provozu). Ať to nemusíte hledat: podle oficiálních čísel Policie ČR v roce 2009 zemřelo na následky dopravních nehod 832 lidí, 3536 bylo těžce zraněno a 23.777 bylo zraněno lehce. Celkem Policie řešila cca 74 tisíc dopravních nehod. Oproti tomu bylo "pouze" 181 lidí zavražděno. A řečí čísel: každý cca 100.člověk, který nabourá, to odskáče vlastním životem, nebo naopak zabije jiného člověka.

 

A teďka taková řečnická otázka nakonec: Pokud se za volant posadí 17-ti letí, myslíte si, že to číslo dopravních nehod a úmrtí bude klesat, nebo poroste strmě vzhůru?

 

 

 

 

==============================

Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na urážlivé komentáře reagovat nikdy nebudu.

Autor: David Rektorys | čtvrtek 5.8.2010 13:50 | karma článku: 19,35 | přečteno: 1940x
  • Další články autora

David Rektorys

10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu

Reaguji na infografiku na téma 10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu, k nalezení zde http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/04/10-zpusobu-jak-zvysit-prijmy-statu/. Rád bych popsal, proč si myslím, že téměř nic ze zmíněného doopravdy nepomůže.

5.1.2012 v 9:17 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Ekonomika

David Rektorys

Recenze knihy "Čtyřhodinový pracovní týden"

Dnes zveřejňujeme recenzi na knihu, kterou máme mezi "Doporučenými". A to zcela právem. Kniha Tima Ferrisse je totiž takovým druhým "Bohatým tátou" Roberta Kiyosakiho. Nabízí revoluční myšlenky, jak se v dnešním pracovním a podnikatelském světě nezbláznit a být úspěšný. Překvapivě je kniha vyvážená a opravdu pomůže jak klasickým zaměstnancům, kteří chtějí pracovat pro nějakou velkou korporaci, tak i novátorským podnikatelům, kteří chtějí změnit svět.

12.9.2011 v 9:04 | Karma: 12,27 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Zemřel další český hrdina Ctirad Mašín

Smutný den pro český národ. Jeden z jeho nejvýznamnějších hrdinů posledních let, opravdový bojovník proti komunismu a nesmírně odvážný člověk Ctirad Mašín prohrál svou poslední bitvu o vlastní zdraví. Po dlouhém zápase s leukémií bohužel podlehl, aniž by se kdy vrátil do země, pro kterou byl ochoten obětovat vlastní život. Čest jeho památce!

15.8.2011 v 8:10 | Karma: 21,46 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Svět se zbláznil!

Obvykle dávám svoje názory na různé události jen jako krátké komentáře na Facebook, ale dnes jsem toho objevil tolik, že se asi fakt už celý svět zbláznil. Co mám konkrétně na mysli?

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5157x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.