Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je Facebook opravdový hlas lidu

Sociální síť Facebook (a nejen ten) podporuje přímou demokracii, představuje opravdový obraz společnosti a nabízí nezkreslené názory lidí. Mnohým se to nelíbí, naštěstí s tím nemohou nic udělat.

lonewolflibrarian.files.wordpress.com

Všechna média, kromě sociálních sítí, v budoucnosti zaniknou. To je fakt. Napište si to někam a za několik desítek let mi můžete dát zapravdu. Všechno bude online a bude plně integrované právě do sociálních sítí, kde obsah informací bude vytvářen námi všemi. Blogy a vlastní webové stránky byly pouze první krok.

 

1) Sociální sítě podporují přímou demokracii. Lidé si svůj profil na FB zakládají dobrovolně a s radostí o sobě sdělují všelijaké informace (občas i nevhodné a tajné). Mohou otevřeně hlásat do světa své názory a projevovat svoji identitu tím, že "žijí" svůj virtuální život jako unikátní, nezaměnitelné osobnosti. Neexistuje důvod, proč by veřejná správa neměla v budoucnosti uvažovat o možnosti zavedení celostátního hlasování právě na sociálních sítích. Nemusí být pravomocné, stačí když bude směrodatné. Přímá demokracie ve své nejčistčí podobě - lidé hlasují sami za sebe a politici se tak stávají pouhými vykonavateli těchto přání.

2) Sociální sítě představují opravdový obraz společnosti. Skupiny, stránky, podporovatelé, fanoušci a milion dalších možností, jak se stát influencerem něčeho (čehokoliv), vyjadřovat tak své pocity a podporovat tak svou unikátnost. Nikdo jiný na světě nikdy nebude mít stejný "profil" a zaměření, jako vy. Narodili jste se jako originál, proto neskončíte jako kopie. Stačí se ale podívat, co mnoho lidí spojuje.

Snad nejznámější česká skupina "Vejce pro Paroubka v každém městě" byla původně myšlenka jednoho člověka, na kterého se následně nabalily desetisíce dalších. Vyústění ve vajíčkovou bitvu na Pražském Andělu byl už jen výstup několika stovek z nich. Fundamentální pointa byla, že mladí lidé nemají rádi Paroubka a díky sociální síti a této skupině mají možnost to dát vědět. A mnoho z nich to tak udělalo. Nebyli jsme fašisté (dle slov Paroubka), právě naopak - byl to projev vůle mnoha svobodumyslných lidí. Opravdový obraz společnosti (v tomto případě mladých lidí). Nikdo to nemůže popřít (přestože se o to mnozí snažili a stali se terčem posměchu). Všichni odpůrci Facebooku a svobody projevu, dávejte si pozor: vajíčka pro Paroubka byla jen malá demonstrace toho, co se může v budoucnu stát.

 

3) Sociální sítě nabízí nezkreslené názory řadových lidí. Na svůj názor nepotřebujete občanství, povolení úřadu ani dostatečně velké shromažďovací místo. Stačí tak málo.

Nezkreslené názory lidí jsou bohužel často i velkým zklamáním, ale to nic nemění na tom, že představují reálné názory. Existuje mnoho "hate groups", tedy skupin, jejichž cílem je poškodit někoho jiného. Například skupina "Nemám rád firmu XY" je legitimním i legálním projevem nespokojenosti s nějakou firmou, na druhou stranu projev "Nemám rád (jedna z českých menšin)" je projevem rasismu a tudíž trestný. Ovšem počet členů, přesahující několik desítek tisíc, přesto i tak stále nabízí nezkreslenou nespokojenost lidí s tímto etnickým a společenským problémem.

 

 

 

==============================

Budu vždy nechávat povolenou diskuzi pro slušné vyjádření rozumných názorů, protože věřím, že je to tak správné. Zároveň ale chci říct, že na komentáře reagovat nikdy nebudu.

Autor: David Rektorys | pondělí 21.12.2009 12:46 | karma článku: 16,36 | přečteno: 1535x
  • Další články autora

David Rektorys

10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu

Reaguji na infografiku na téma 10 způsobů, jak zvýšit příjmy státu, k nalezení zde http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/grafika/2012/01/04/10-zpusobu-jak-zvysit-prijmy-statu/. Rád bych popsal, proč si myslím, že téměř nic ze zmíněného doopravdy nepomůže.

5.1.2012 v 9:17 | Karma: 28,74 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Ekonomika

David Rektorys

Recenze knihy "Čtyřhodinový pracovní týden"

Dnes zveřejňujeme recenzi na knihu, kterou máme mezi "Doporučenými". A to zcela právem. Kniha Tima Ferrisse je totiž takovým druhým "Bohatým tátou" Roberta Kiyosakiho. Nabízí revoluční myšlenky, jak se v dnešním pracovním a podnikatelském světě nezbláznit a být úspěšný. Překvapivě je kniha vyvážená a opravdu pomůže jak klasickým zaměstnancům, kteří chtějí pracovat pro nějakou velkou korporaci, tak i novátorským podnikatelům, kteří chtějí změnit svět.

12.9.2011 v 9:04 | Karma: 12,27 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Zemřel další český hrdina Ctirad Mašín

Smutný den pro český národ. Jeden z jeho nejvýznamnějších hrdinů posledních let, opravdový bojovník proti komunismu a nesmírně odvážný člověk Ctirad Mašín prohrál svou poslední bitvu o vlastní zdraví. Po dlouhém zápase s leukémií bohužel podlehl, aniž by se kdy vrátil do země, pro kterou byl ochoten obětovat vlastní život. Čest jeho památce!

15.8.2011 v 8:10 | Karma: 21,46 | Přečteno: 2034x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Svět se zbláznil!

Obvykle dávám svoje názory na různé události jen jako krátké komentáře na Facebook, ale dnes jsem toho objevil tolik, že se asi fakt už celý svět zbláznil. Co mám konkrétně na mysli?

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51 | Přečteno: 2019x | Diskuse| Společnost

David Rektorys

Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

28.7.2011 v 8:37 | Karma: 32,19 | Přečteno: 5158x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.