Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

magorek44

10. 6. 2010 22:16
Dobrý a špatný dluh

Dobrý a špatný dluh zná i Barborka Syslová a píše o něm ve své knížce Tajný deník Barborky Syslové. Pro našince z [>-] Česka je to složitější námět k pochopení, protože nás nikdo o penězích neučil!!

Knížku mohu vřele doporučit nejenom dětem. Trošku čerpá z knížek Roberta Kiyosakiho a vysvětluje základní pojmy z oblasti financí, které se ve škole (ani syslí) neučí.

R^Není divu, že běžný čtenář nechápe co je dobrý dluh nebo pasivní příjem.

Zdravím pana autora článku a držím mu palce v jeho odvážných článcích. Nenechte se odradit!

0 0
možnosti

hekp

30. 3. 2010 23:01
Uff

 Žasnu, přečet sem to dvakráte, abych si byl jist že správně rozumím textu a nešálí mě zrak. Dosud jsem za špatné dluhy považoval zmíněné úvěry na spotřební elektroniku, či auta nebo dovolenou. Za dobré jsem naopak považoval půjčky na vzdělání, popřípadě pořízení bydlení. Ale nyní vidím jaký jsem bloud, děkuji Vám p. Rektorysi ( či ta perla pochází z hlavy Kiosakiho, o kterém klevetné jazyky tvrdí, že zbohatl na psaní knih ;-D ).

 Hned zítra zavolám do banky zda li tam ještě těch 150 tisíc, které mi každý kartál vnucují mají pro mě připravené. Rovnou si i vyřídím americkou hypotéku a získaný kapitál vrhnu na burzu a budu mít spoustu dobrých dluhů, jen nevím jestli vydojím oněch cca 18% p.a. abych aspoň pokryl splátky.

 Jen nevím proč je v každém investičním dotazníku dotaz zda li si na investice nepůjčuji, asi autoři nečtou knihy od Kiosakiho.

0 0
možnosti

hekp

30. 3. 2010 23:06
Re: Uff

 Mezi námi investory, špekulanty ( dosaďte co uznáte za vhodné ), půjčovat si na to to je vskutku idiotské.

 P.S. Neměl jste na mysli pákové obchodování? To je něco trošku jiného. Ale každopádně hodně štěstí, budete ho potřebovat.

0 0
možnosti

kaktusak

30. 3. 2010 2:52
A když při této "chytré" strategii nastane neúspěch,

což se může stát vždycky a každému, měl by tady existovat sociální systém, který zabrání pádu až na dno a umožní pokusit se o něco znovu.

0 0
možnosti

Obludni_K

29. 3. 2010 18:23
Já taky říkám

že letadlo využívají jen lupmové co mají žaludek silný na to okrádat své spoluobčany.

0 0
možnosti

Alfie

29. 3. 2010 12:17
Užitná hodnota

I na spotřebu si lze půjčovat, ale užitná hodnota/doba výdrže dané věci musí být minimálně tak dlouhá, jako doba splácení, lépe však aspoň dvojnásobná.

Jezdím-li na dovolenou 1x ročně, mohu si na ni půjčit maximálně tolik, co splatím do půl roku. Spotřebič na splátky bych měla splatit nejlépe do konce záruční doby, nové auto do pěti let. Ojeté auto raději nekupovat na splátky vůbec, protože jeho výdrž je nejistá a závazek tudíž příliš riskantní. Nejdéle si můžu dovolit splácet byt nebo dům, protože lze předpokládat, že mi vydrží do konce života.

0 0
možnosti

petrph

29. 3. 2010 12:15
čemu říkáte finanční gramotnost??

Tedy ono rozlišení "nakupuju spotřební zboží" - investuju a nebo "a vědět jak chytře investovat" ??????

Což jsou dvě rozdílné věci. neboli, asi lze naučit podstatnou část společnosti, že maji šetřit a nekupovat zbytečné věci. Ale investovat  tak,aby to vynášelo 120% ročně, to asi každej nedokáže.....:-)

0 0
možnosti

ondra.novacisko.cz

29. 3. 2010 10:59
Peníze a dluhy, to je rovnice s nulovým součtem

Jako člověk, který se živí investováním jistě víte, že vydělávat penězi je rovnice s nulovým součtem. Můžete vydělávat investováním, ale ty peníze, které vyděláte budou zase někomu chybět. Tohle je fakt.

Na druhou stranu, pokud budou někomu chybět, tak ideální stav je ten, pokud dotyčný ty peníze zužitkoval a vyměnil za statky, třeba za tu elektroniku, dovolené, auto a podobně. A opět je důležitý ten užitek.

Takže abych to shrnul, souhlasím s Vámi, že je dobré si peníze půjčit účelově, ale nemůžete každému radit, aby je investoval s výnosem. Když to takhle uděláme všichni, přestanou být investice výnosné, protože výsledkem je vždy nula.

V ekonomice je důlěžitý užitek. Pakliže rodina s dětmi si půjčí na dovolenou u moře a pak to bez problému splatí, je to stále dobrý dluh. I když nemá žádné výnosy ale je ztrátou. Ale má užitek, protože rodina si určitě dovolenou užila, své závazky splnila a to je alfou a omegou každého úspěšného obchodu.

0 0
možnosti

Paeris Kiran

29. 3. 2010 11:23
Re: Peníze a dluhy, to je rovnice s nulovým součtem

Klíčové je aby splnila ty závazky.

Pokud je nesplní tak je na místě okamžitá exekuce toho co použili jako ručení.

0 0
možnosti

rezjir

29. 3. 2010 10:31
pokud tedy

dluh s úrokem ve výši 1% (tohoto zvýšeného) příjmu vygeneroval jeho zvýšení o 25%, jedná se tedy o dobrý dluh?

Aby bylo jasno, hovořím tady o státním dluhu a hdp.

0 0
možnosti

llynx

29. 3. 2010 10:44
Re: pokud tedy

HDP rostlo o několik, procent ročně. Zadlužování bylo praktcky totožné, nebo menší. Spíš bychom se měli zaměřit na to, že růst by bez dluhu byl například 3% s čtyř procentním dluhem jsme to zvedli na 3,5%.

0 0
možnosti

Libri

29. 3. 2010 10:25
taky mám rád knihy

Roberta T. Kyiosakiho :)

0 0
možnosti
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2491x
Každý článek, který napíšu, je kritizován. Očekávám to a vítám to, protože kritika mých názorů dokazuje, že nejsou prázdné, že něco říkám. Myslíte si, že jsem šokován tím, co o mně píšou lidé v komentářích na blogu? Vůbec ne, moje odpověď zní: "Jsem rád, že jsem je otrávil. Znamená to, že jsem něco sdělil". Úspěšní lidé jsou kritizováni, neúspěšní lidé ne.