Proč Amerika již brzy zkrachuje

Našel jsem krásný web o zadlužení Spojených států. Amerika je  finančně zcela vyčerpaná a je už jen otázka času, kdy jí někdo zasadí poslední ránu. Podívejte se, kolik peněz totiž dluží:

 

100 dolarů. Tuhle bankovku má v peněžence spousta Američanů. Základní oběživo, které udržuje globální ekonomiku v pohybu.

 

10 tisíc dolarů. Malý balíček, který lehce strčíte do kapsy. Za tuto hodnotu si můžete v současnosti koupit skvělou dovolenou, nebo třeba ojeté auto. Lidé si tuto částku ještě stále dokáží představit, mnoho lidí již tolik peněz někdy vidělo pohromadě.

 

Milion dolarů. Magické číslo. A přitom je to akorát takový větší balíček, který strčíte do většího kufru nebo batohu. Váží totiž pouze 10 kg. Milion dolarů pohromadě vidělo jen minimum Američanů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 milionů dolarů. 91% Američanů má pouze mlhavé představy o tom, jak tato částka vypadá. Jak vidíte, krásně se vejde na standardní paletu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miliarda dolarů. Poznámka: pokud chcete vykrást banku a odnést si tuto částku, požádejte někoho o pomoc.

 

 

 

 

 

Bilion dolarů. (Zde dochází k častým omylům při překladu - Trilion je v češtině bilion. Angličtina nezná výraz "miliarda"). Americké válečné tažení v Afghánistánu a Iráku zatím stálo zhruba 1,3 bilionu dolarů, tedy ještě o něco více, než zde vidíte. Téměř žádný Američan si nedokáže představit, jak velký je bilion dolarů. Toto číslo se proto nepoužívá ani v žádných filmech.

 

Pokud si nedokážete představit, kolik náklaďáků je potřeba na bilion dolarů, nabízím ještě jiné srovnání. Tato hromádka by se asi tak akorát vešla na klasický fotbalový stadion a neuvezlo by ho ani donedávna největší letadlo na světě Boeing Jumbo 747.

 

Už se Vám to skoro ani nevejde na obrazovku, že? Ale stále pokračujeme - 15 bilionů dolarů. Jestliže se v blízké budoucnosti nestane nějaký zázrak, tolik peněz budou Spojené státy dlužit jenom na státním dluhu. A trochu čísel - Americký státní dluh představuje 20% HDP celého světa a tento dluh představuje 100% oproti americkému hrubému domácímu produktu. Tedy že všechno, co se v Americe vyrobí, postaví, prodá atd. za celý rok, by šlo pouze na zalepení díry státního rozpočtu.

 

 

 

Tak a tohle je sladké finále. Když jsem viděl tenhle obrázek, za jsem se hlasitě smát. Uvědomil jsem si, v jakých problémech Amerika skutečně je.

Ale hezky popořadě - Ten velký mrakodrap zcela vlevo je slavný Empire State building. Ty dva uprostřed jsou bývalé WTC "Dvojčata" Světového obchodního centra, které bylo zničeno v roce 2001. A ta "budova" zcela vpravo...... to není budova. To je 114 bilionů dolarů. Tolik Amerika dluží na nekrytých pasivech, jako jsou zdravotnictví, sociální pojistění, důchody, nesplacené hypotéky (tzv. "toxická aktiva", vykoupená vládou od soukromých bank po finanční krizi v roce 2008) a další zábavné programy.

Důležité je uvědomit si, že když dlužíte málo a nesplácíte, máte problém Vy. Když ale dlužíte 114 bilionů dolarů a nesplácíte, má problém Váš věřitel.

 

 

Tohle je konec snu o globální měně, nejbezpečnějším podkladovém aktivu a mýtu, že americké státní dluhopisy jsou nejlepší investice. Teď to víte, tak to sdílejte dál.

 

 

 

Originál najdete na http://www.wtfnoway.com/.

Autor: David Rektorys | čtvrtek 28.7.2011 8:37 | karma článku: 32,19 | přečteno: 5157x
  • Další články autora

David Rektorys

Svět se zbláznil!

9.8.2011 v 17:39 | Karma: 18,51

David Rektorys

Děkuji odborářům!

16.6.2011 v 14:06 | Karma: 33,88